11:37
Детальна історія Підгорецького замку. Частина 1 (укр.)

Підгорецький замок у селі Підгірці

Детальна історія. Частина 1 - Вступ

Шлях: Україна » Львівська область » Бродівський район » с. Підгірці

    Тип споруди: замок, укріплений палац

   Так само відомий як: - Замок в селі Підгірці (укр.), Zamek w Podhorcach (пол.) - Підгорецькій замок (укр.) - Замковий комплекс в Підгірцях (укр.)

    Перший етап будівництва: 1-а половина 16 століття (?)

   Останній етап будівництва: 1-а половина 18 століття, інтерєри палацу були сильно перебудовані після пожежі 1956

     Підгоре́цький за́мок або Палац в Підгірцях — пам'ятка архітектури епохи Ренесансу, що стоїть у селі Підгірці, Бродівського району, Львівської області.

   Замок було збудовано протягом 1635—1640 років під керівництвом архітектора Андреа дель Аква[1] за вказівкою коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського[2]. Є одним із найкращих в Європі зразків поєднання ренесансного палацу з бастіонними укріпленнями.

Замок видно з міжнародної траси М 06 на відтинку Олесько-Броди (проходить за 2 км від 
замку). [1]

  


[1] Андреа дель Аква — (*1584 — †1656) — військовий інженер, артилерист, будівельник і архітектор. За походженням із Венеції. Був автором книг з питань архітектури та будівництва. Мешкав у Львові на вул. Театральній у будинку № 8.
[2] Станіслав Конецпольський (1592—12 березня 1646) — шляхтич польський і магнат Речі Посполитої, великий коронний гетьман з 1632, польний коронний гетьман з 1618, каштелян краківський з 1633, воєвода сандомирський з 1625, староста жарновецький з 1611 і вєлуньський з 1607. Один з найкращих полководців Речі Посполтої. Переможець у битвах під Мартиновим (1624), Хамерштином (1627), Трцяною (1629), Охматовим (1644).


     1. Розташування та план замку.

   Підгорецький замок розташований на одному з відрогів Подільської височини на висоті 399 м над рівнем моря, біля підніжжя якого починається долина річки Стир. Південна частина плато у цьому місці рівнинна, саме в її бік спрямовані укріплення замку і в'їзна брама, а в сторону долини — палац, з вікон якого відкривається чудовий краєвид. Під час хорошої погоди місцевість проглядається на десятки кілометрів.
    Замок має форму квадрата, сторона якого дорівнює приблизно 100 метрів. На його рогах розташовані п'ятикутні бастіони.
    Замок збудований з цегли і каменю. Між внутрішньою і зовнішньою стінами замку влаштовано каземати. Вимощена гладкими кам'яними плитами покрівля казематів утворює тераси, огороджені балюстрадами. Ці тераси, очевидно, використовувались для прогулянок, а у випадку військової потреби — для розміщення гармат. Вістря бастіонів увінчують витесані з каменя-пісковику витончені сторожові вежі-кавальєри. Зі сходу, півдня і заходу замок оперізує смуга оборонних укріплень, важливими елементами якої є глибокий, облицьований каменем рів і земляні вали. [1]


Далі буде...


Категорія: Новини від S.V.H. | Переглядів: 1441 | Додав: SergiyVH | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar